Gemeente Amsterdam
Drie dagen per week werk ik als videomaker bij de Gemeente Amsterdam. Ik maak video's voor de verschillende organisatieonderdelen van de gemeente. Ook adviseer ik collega's over effectief en impactvol gebruik van video bij communicatie, draag ik bij aan nieuw videobeleid en train ik collega's bij het zelf maken van video's.
Het is inspirerend, afwisselend en leerzaam werk. Alleen al de verschillende onderwerpen die voorbij komen: duurzaamheid, veiligheid, inclusie, stedelijke ontwikkeling, onderwijs, kunst. Ik werk veel in opdracht en leer bij elke opdracht weer iets nieuws over de rol van opdrachtnemer en over hoe ik mijn opdrachtgevers het best kan adviseren en meenemen in het proces van filmmaken. Bij een goede rolverdeling kunnen we elkaar erg versterken. Werken voor de Gemeente Amsterdam geeft een unieke kans om te zien hoe een grote organisatie wordt gerund. Het geeft inzicht in de wisselwerking tussen Amsterdammers, politiek en ambtenaren. Het verhaal over hoe ik bij de gemeente kwam kan je teruglezen in een blogje. Hieronder een kleine selectie van werk dat zich leent voor publicatie op deze website.
Het is inspirerend, afwisselend en leerzaam werk. Alleen al de verschillende onderwerpen die voorbij komen: duurzaamheid, veiligheid, inclusie, stedelijke ontwikkeling, onderwijs, kunst. Ik werk veel in opdracht en leer bij elke opdracht weer iets nieuws over de rol van opdrachtnemer en over hoe ik mijn opdrachtgevers het best kan adviseren en meenemen in het proces van filmmaken. Bij een goede rolverdeling kunnen we elkaar erg versterken. Werken voor de Gemeente Amsterdam geeft een unieke kans om te zien hoe een grote organisatie wordt gerund. Het geeft inzicht in de wisselwerking tussen Amsterdammers, politiek en ambtenaren. Het verhaal over hoe ik bij de gemeente kwam kan je teruglezen in een blogje. Hieronder een kleine selectie van werk dat zich leent voor publicatie op deze website.
Socratische Dialogen over Amsterdam 1000 jaar 2024
Volgend jaar, op 27 oktober 2025, bestaat Amsterdam 750 jaar. Op 27 oktober dit jaar begon het jubileumjaar. Het 750-jarig bestaan van de stad is een mooi moment om te reflecteren. De Gemeente Amsterdam organiseert socratische dialogen met Amsterdammers over de vraag: wat is het goede leven in Amsterdam bij haar 1000e verjaardag? Inwoners en kunstenaars verkennen, verhalen en verbeelden samen gewenste toekomsten. Deze verkenningen worden gedaan op basis van Socratic Design dialogen. Van de allereerste dialoog maakte ik een korte film.
Innovatie Paviljoen Marineterrein Amsterdam 2023
Op het Marineterrein in Amsterdam is in september 2023 het Innovatie Paviljoen geopend. De Gemeente Amsterdam test samen met innovatieve bedrijven nieuwe mogelijkheden voor duurzamer bouwen.
Wat is er nodig om deze innovatieve en duurzame buiten- en binnengevels en het blauwgroene dak op te schalen? Meer weten? www.amsterdam.nl/innovatie/duurzaamheid/innovatie-paviljoen-marineterrein/ Herdenking Februaristaking 2021
De februaristaking op 25 en 26 februari 1941 is de enige echte staking tegen de anti-joodse maatregelen van de Duitse bezetter. De enige burgerlijke protestactie in bezet Europa. Arbeiders in Amsterdam kwamen in verzet toen de Duitsers tijdens razzia's in Amsterdam meer dan 400 Joden oppakten. Het openbare leven in de stad lag stil, de tram reed niet. Een moedige daad van verzet.
De staking wordt elk jaar op 25 februari herdacht bij het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Bijzonder kunstwerk op het Stadionplein 2018
Op het Stadionplein in Amsterdam Zuid is op zaterdag 10 november 2018 een bijzonder kunstwerk onthuld. Het kunstwerk van Matthew Darbyshire ’11 Rue Simon-Crubellier’ verbeeldt het interieur van een appartement, waarvan de meubels en gebruiksvoorwerpen in brons
en beton zijn gegoten. Schuilen in de oorlogsjaren 2016
Terwijl Duitse bezetters ter ontspanning naar de dierentuin gingen, was Artis in de Tweede Wereldoorlog ook een onderduikadres. Er zaten mensen ondergedoken in het wolvenverblijf, in de ruimte boven de leeuwen en onder de apenrots.
Amsterdam Mirakelstad maart 2016
De Stille Omgang is een jaarlijkste processie die sinds 1345 in stilte en gebed wordt gelopen door het hart van Amsterdam.
De BIEB++ Hij komt er! 2015
Een film van Nicoline Baartman en Evelien Veenhuizen in opdracht van de Gemeente Utrecht. Reconstructie van het besluitvormingsproces dat op 13 januari 2014 resulteerde in het afblazen van de ambitieuze nieuwbouw (bibliotheek, filmhuis, appartementen, parkeergarage, park) op het Smakkelaarsveld in Utrecht. Een terugblik aan de hand van interviews met betrokken wethouders, raadsleden, ambtenaren, architect, bibliotheekdirecteur, directeur ‘t Hoogt. Hoe kon het project alsnog op één stem verschil stranden?
Hart voor Noord 2010
De gemeente Amsterdam werkt in 2010 al vele jaren aan de gebiedsontwikkeling van Centrumgebied Amsterdam Noord, een nieuw stedelijk centrum voor Amsterdam Noord. In verband met stagnatie van de gebiedsplannen door de economische crisis gaan we de straat op met een filmcamera om met bewoners en professionals te praten over de gevolgen van de vertraging van de plannen.
Goede Energie 2008
Op 10 september 2008 stelt de gemeenteraad de ambitie vast dat vanaf 2015 alle nieuwbouw klimaatneutraal moet zijn. De film Goede Energie laat zien welke impact het besluit heeft voor grote nieuwbouwprojecten waaronder IJburg, de Zuidas en de Houthavens. Projectdirecteuren leggen uit voor welke uitdaging ze staan en hoe ze hiermee zijn omgegaan. Doel van deze film was om diensten, stadsdelen en projectbureaus die te maken hebben met nieuwbouwprojecten te inspireren om klimaatneutraal te gaan bouwen.
De Uitweg - Reconstructie van een proces 2005
In april 2002 startte het project De Uitweg. Bestuurders, ambtenaren en vertegenwoordigers van natuur- en milieuorganisaties, werkgeversorganisaties en het Regionaal Orgaan Amsterdam hebben geprobeerd om samen de bereikbaarheidsproblemen op te lossen tussen Amsterdam en Almere. Plannen uit het verleden voor een verbinding tussen de A-6 en de A-9 stuitten op grote weerstand in verband met de aantasting van het landschap. Initiatiefnemers voor de Uitweg waren Duco Stadig, wethouder Stedelijke Ontwikkeling van Amsterdam en Frans Evers, de toenmalige directeur van de Vereniging Natuurmonumenten. Deze film is gemaakt in opdracht van De Provincie Noord-Holland en het Projectmanagementbureau Gemeente Amsterdam.
Platanen voor het Pampuspark
Op een koude grijze dag in januari 2005 verhuizen 13 Amsterdamse platanen van de Rai naar het nieuwe nog aan
te leggen Pampuspark op IJburg. De 30 jaar oude bomen moeten wijken voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn. De platanen beginnen een bestaan op nieuw land, in een nog aan te leggen park op Haveneiland-Oost. |
Met andere ogen 2019
Met andere ogen is een virtual reality project van Critical Mass in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam en stichting Vreedzaam. Het project reisde door Amsterdam en bracht bewoners met elkaar in gesprek over racisme, discriminatie en sociale uitsluiting.
Over muren heen 2019
Het boek 'Over muren heen' van Lody van der Kamp en Oumaima Al Abdellaoui is een briefwisseling tussen een rabbijn en een moslima en biedt een boeiende inkijk in twee culturen. Ze komen uit twee verschillende werelden. Lody is als rabbijn al een aantal jaren met pensioen en Oumaima staat als VWO-leerling aan het begin van haar carrière. De buitenwereld ziet de moslim en de jood vaak als een soort natuurlijke vijanden. Lody en Oumaima schrijven elkaar brieven omdat ze oprecht geïnteresseerd zijn elkaars wereld.
Gastheer in Nieuw-West 2018
Een klein portret van Iwan en Anthony, beiden werkzoekend en op weg naar een betaalde baan. Ze zijn gastheer bij Team Startpunt in stadsdeel Nieuw-West. Het filmpje is een oproep aan andere werkzoekenden om zich aan te melden bij Team Startpunt.
Tulpen uit Amsterdam
Tijdens het Tulp Festival Amsterdam worden elke jaar meer dan 400.000 kleurrijke tulpen geplant in de hele stad.
Amsterdamse handhavers 2016
Ter afsluiting van FashionWeek Amsterdam laten Amsterdamse handhavers graag hun nieuwe outfit zien.
15 jaar trouwen voor iedereen 2016
Op 1 april 2001 voltrok burgemeester Cohen van Amsterdam als eerste ter wereld een burgerlijk huwelijk tussen partners van gelijk geslacht. Sindsdien volgden meerdere landen en Amerikaanse staten. In 2016 blikten we terug op deze historische gebeurtenis.
Boekenbenefiet voor kinderen van vluchtelingen 2016
Tijdens een literaire benefietavond in de Amsterdamse Schouwburg traden op 9 februari 2016 ruim twintig auteurs en muzikanten belangeloos op. De avond leverde meer dan 40.00 euro op voor My Book Buddy. Voor dit bedrag ontvingen meer dan 2000 kinderen een lees-start-pakket. Ook kunnen ze boeken lenen uit de speciale My Book Buddy-boekenkasten op scholen verbonden aan AZC’s.
Literaire voordrachten van Renate Dorrestein, Kader Abdolah, Tommy Wieringa, Connie Palmen, Dimitri Verhulst, Jelle Brandt Corstius, Thomas Heerma van Voss, Daan Heerma van Voss, Franca Treur, Esther Gerritsen, Kira Wuck, Mano Bouzamour, Anna Woltz en Kinderboekenambassadeur Jan Paul Schutten. Ontwerp Kunstfontein Rokin 2015
Een van de korte films over drie kunstenaars die een schetsontwerp maakten voor een kunstfontein op het Rokin in Amsterdam. De films zijn ingezet om Amsterdammers, jury en bestuur van Amsterdam te informeren over de verschillende kunstenaars en hun ontwerpen.
IJburg Rewind 2009
In de korte film IJburg Rewind gaan we terug in de tijd: de jaren tussen 1996 en 2009. De jaren waarin een groot deel van de Amsterdamse wijk IJburg werd bedacht en aangelegd. De film is gemaakt in opdracht van het Ingenieursbureau gemeente Amsterdam. Ingenieurs vertellen over de aanleg van IJburg: landmaken, waterkeringen en dijken, aanleg Ennaeus Heermabrug, kabels en leidingen en natuurcompensatie.
Naast interviews zien we archiefbeelden over de ontwikkeling van deze nieuwe Amsterdamse woonwijk in het IJmeer gemaakt door o.a. AT5 en de Stichting IJbeeld. Stichting IJbeeld > |