Film laten maken
Een opdrachtfilm begint met een vrijblijvend gesprek waarin jij als opdrachtgever je wensen aangeeft en wij samen de mogelijkheden verkennen; inhoudelijk en financieel. We praten over de verschillende filmvormen die ik kan leveren; een reportage, een uitgebreid portret of juist een mini-portret, een documentaire, een interview(serie), een bedrijfsfilm of een filmspot. Als we besluiten om samen een film maken, doorlopen we een aantal fases die van start gaan na een gezamenlijke overeenkomst in de vorm van een offerte.
Idee en scriptOm te beginnen ontwikkelen we al pratend een idee aan de hand van vragen. Voor wie is de film? Wat moet de film doen met de kijkers? Wat moet er achterblijven bij de kijker na het zien van de film? Welke stijl? Welke snelheid, kleur, toon, muziek? Welke vraag gaat het filmpje beantwoorden? Het zijn vaak inspirerende gesprekken die leiden tot het maken van de keuze voor het precieze onderwerp; de essentie. Met de uitkomst ga ik aan de slag. Ik schrijf een script en maak een draaiboek. Hierin staat wat de kijker te zien krijgt, wat er gezegd wordt en door wie, en wat bijvoorbeeld door een voice-over wordt gezegd. Het is hierbij belangrijk om in beelden te denken, zo visueel mogelijk. Je voor te stellen hoe het filmpje eruit gaat zien.
Distributie en content strategieIn de pre-productiefase denken we meteen al na over distributie. Waar ga je je film vertonen? Hoe zorg je dat je kijkers krijgt? Welke kanalen zijn geschikt? Waar zit jouw publiek?
ProductieOm van script tot opnames te komen moet er veel worden geregeld. Dit is de productiefase. Geïnterviewden worden ingepland, locaties, apparatuur, eventuele medewerkers en vervoer worden geregeld en het weer wordt in de gaten gehouden. De opnamedagen worden in de steigers gezet door ze realistisch maar wel strak in te plannen.
OpnamesOpnamedagen zijn intensief. Het draaischema is meestal strak omdat opnamedagen duur zijn. Alles moet logisch in elkaar vallen en tegelijk is er ruimte nodig voor het onverwachte; een geïnterviewde die later komt maar ook gebeurtenissen die zich plotseling voordoen die de film rijker kunnen maken. Ik werk vaak als camjo en ontferm me over de research, het script, de productie, de camera, de interviews, het geluid en de montage. Voor grotere producties, als het budget toereikend is, werk ik met crews: camera, geluid en editing worden dan ingehuurd.
MontageIn de montage ga ik kiezen. Een heerlijke fase vind ik. Beeld en inhoud schrijf ik meestal uit op geeltjes en vervolgens puzzel ik net zo lang tot ik een goede volgorde heb. De volgorde waarop het verhaal het sterkst tot z’n recht komt. In de montage kan je spelen met de tijd. Een handeling die normaal een half jaar duurt is terug te brengen tot 3 minuten of een proces dat in werkelijkheid 12 jaar duurde wordt teruggebracht tot een half uur of wie weet een minuut. Het indikken van tijd maar ook het indikken van informatie is voor mij een hele krachtige werking van film. In de montage kan je ook spelen met de verbeelding van de kijker. Je moet in een film niet alles vertellen. Het is het mooist is als een kijker het verhaal voor een groot deel zelf kan invullen. In de montage wordt ook bepaald of er muziek hoort bij de scenes, wat voor tekst er nodig is voor een presentator en voice-over. Monteren is een heel creatief vak.
OpleveringEen film moet worden vertoond. Van tevoren hebben we hier al over gesproken. Waar wordt de film vertoond? Ter ere van een speciale gebeurtenis? Hoe wordt de film gelanceerd? Als er geld is maken we een affiche. Of we maken een flyer met informatie over de film en een aantal filmstills, die we overal neer kunnen leggen en per mail kunnen versturen.
|
Fotografie: Hans Jeths
|